DE OLIFANT, DE BERIJDER EN HET PAD

De olifant

De olifant staat voor je gevoelens, de emotionele kant: de Olifant is lui en schrikachtig. Hij kiest vaak voor korte termijn genot boven de resultaten op langere termijn.

Wanneer veranderpogingen geen resultaat hebben, is dat meestal de schuld van de olifant. Het soort veranderingen dat we willen brengt normaal gesproken korte termijn opofferingen met zich mee om resultaten op de langere termijn te bereiken.

De olifant heeft ook een enorme kracht. Wanneer je je rug recht als je voor jezelf moet opkomen, wanneer je je kinderen beschermt tegen het kwade, liefde, mededogen, sympathie, loyaliteit….dat is allemaal de olifant! Om vorderingen in de richting van het gestelde doel te maken, heb je de energie en gedrevenheid van de olifant nodig.

De berijder

De berijder staat voor je rationele kant, je verstand, deze heeft de teugels letterlijk in de hand en het lijkt dat hij de leider is. Deze beheersing is echter precair, want de berijder is zeer klein ten opzichte van de zes ton zware olifant.

Wanneer de berijder en de olifant het oneens zijn over de te kiezen richting, zal de berijder het altijd verliezen. hij heeft dan niets meer te vertellen.

Veranderingen mislukken vaak omdat de berijder de olifant niet lang genoeg op de weg kan houden om de bestemming te bereiken.

De hang van de olifant naar directe bevrediging staat linea recta tegenover de kracht van de berijder: de mogelijkheid om op lange termijn te denken, te plannen en verder te denken dan alleen dit moment. 

In de kracht van de olifant zit het spiegelbeeld van de grote zwakheid van de berijder: deze maalt in denkprocessen, maar komt niet vooruit. De berijder heeft de neiging om alles grondig te analyseren en te lang te overdenken.

Het pad

Het pad is de verandering die je voor ogen hebt, je doelen, je stip op de horizon.

Wanneer je zaken wilt veranderen, moet je een beroep doen op zowel de olifant als de berijder. De berijder geeft je de planning en de richting. De olifant geeft je de energie.

Kleine stapjes nemen en af en toe de olifant belonen helpen hierbij.

Het is de taak van de berijder om de olifant te dienen.

De berijder is ons bewust redeneren. De olifant staat voor de andere 99 procent van onze mentale wereld.

Dat zijn processen buiten ons bewustzijn,

maar die wel het grootste deel van ons gedrag bepalen.”

c42089c5-2779-4f89-b6f7-b2e7734c1c0bjpg
Onderstaand bericht heb ik verspreid

Beste bewoners van het J.Michaelpad, Ik woon al 13 jaar met veel plezier op dit pad. Het enige waar ik soms een beetje somber van word is de voordeurgalerij. Planten groeien er niet, dus bij mij staat er nu een kunstpalm voor de deur. Er zijn weinig mensen die de voordeur gebruiken, en dat is te zien. Nu heb ik een droom. Zou het niet prachtig zijn als op kerstavond (of al eerder) de hele galerij aan de waterkant verlicht is? Iedereen op zijn eigen manier de voorkant opleuken? En dat we dan op kerstavond, coronaproof, voor eigen voordeur, het glas heffen naar elkaar, en licht en liefde delen. Jeetje, ik word al blij als ik er aan denk. Doe je mee? Hang dan het bijgevoegde hart voor het kamerraam op de galerij. Dan maken we alvast een beetje verbinding.


Nog dezelfde avond ontving ik het eerste enthousiaste bericht.
De ontwikkelingen wil ik daarom graag delen via deze blog...
Ik ben ontroerd


--> Dank voor de prachtige uitnodiging. Ik heb ook een droom, papieren windlichtzakjes met een waxinelichtje
      voor de deur laten drijven.....
  

--> Een bericht met de aanhef "IK KEN JOU NIET MAAR IK VIND JE EEN HELD! 
     Recht uit jouw hart, jouw verlangen gevolgd… ik zeg, dat zouden meer mensen moet doen Waar ik je kan helpen help ik graag. EN..
   
 Door jou een leuker Kerst, dankjewel

--> Wat een mooi en ontroerend initiatief. Je hebt de verbondenheid gezocht, ik hou ervan! We hebben direct een lange slinger opgehangen,
  helaas te kort,  maar de rest van de bewoners hebben al bij besteld. Hartje hangt bij het raam.

--> 
Wat een leuk initiatief om de voorkant van onze huizen te verlichten.
  
--> Wij willen even laten weten dat we het een heel mooi initiatief vinden om gezamenlijk 
de voordeur galerij te verlichten. 58347742-24aa-490f-94ae-7871c81d19c9jpg
Beste bewoners van het J.Michaelpad, het was supergezellig, dank voor de mooie woorden en bedankjes.

--> "Nou Gerda, jouw initiatief is meer dan geslaagd.
Handhaving ook geweest, maar gaf een compliment! We hebben een mooie avond gehad" <--

Bedank ook jullie zelf, want alleen had ik het niet kunnen doen.

Het was een mooi verlichte Kerstavond, en voor herhaling vatbaar!

87cfa3ad-24cf-409f-bccc-4e30b2d4eb70jpgc42089c5-2779-4f89-b6f7-b2e7734c1c0bjpgc42089c5-2779-4f89-b6f7-b2e7734c1c0bjpg

89b6be66-a783-4af1-aa39-fe8cc18195b7jpg
Trots, dankbaar en blij bied ik jou mijn eerste nieuwsbrief aan. Hierin kun je lezen wat ik te bieden heb, met verwijzing naar mijn website.
Heb jij je wel eens afgevraagd of je goed voor jezelf zorgt?
Ja? Fantastisch want...

VOOR JEZELF ZORGEN IS NIET EGOÏSTISCH, MAAR ESSENTIEEL!
ALLEEN ALS WE GOED VOOR ONSZELF ZORGEN, KUNNEN WE DAT OOK VOOR ANDEREN DOEN.
 
Is je antwoord nee? Lees dan snel verder want mijn missie is om mensen te helpen beter voor zichzelf te zorgen. Bewust laten worden dat dit helemaal oké is, en niet egoïstisch.

Inmiddels heb ik al twee maal in het ijsbad gezeten, op het strand van Zandvoort. Onder begeleiding van Michiel Menting. De mentale uitdaging is eigenlijk groter dan de fysieke. Door niet te reageren op de vlucht/schrik emotie, maar diep door te ademen, heb je CONTROLE. Dat is zo gaaf om te ervaren.
De Wim Hof Methode begint met ademhaling. Door intensief te ademen kun je je adem langer inhouden en maak je bewust contact met je hart, autonome zenuwstelsel en immuunsysteem. Ook heeft het een positieve invloed op je bloedcirculatie (lagere bloeddruk). De ademhalingsoefening zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid zuurstof kan worden opgenomen in het lichaam en dat fysiologische reacties, waaronder het vrijmaken van extra energie om het lichaam te versterken, worden opgewekt.
De effecten van koude training
Binnen de Wim Hof Methode wordt koude training ingezet om het autonome zenuwstelsel en bijbehorende immuunsysteem te beïnvloeden. Hierdoor kun je een sterkere weerstand creëren.

Mediteren
Mediteren helpt om je geest weer helder te krijgen, de chaos op te klaren. Je mind vreet 80% van de energie die we hebben. Door een paar keer per dag rust te creëren, raak je minder uitgeput. En besef je dat dingen waar je normaal op vastloopt eigenlijk helemaal niet zo belangrijk zijn."

Andere mindset
De huidige crisis dwingt ons om andere keuzes te maken. Richt je focus op een krachtig geestelijk en fysiek lichaam en laat je niet meeslepen in de negativiteit. Geniet van een mooi boek, mooie muziek of een gezonde wandeling in de natuur en verbind je met gelijkgestemden. Kijk wat minder naar praatprogramma's op tv. Voel je het verschil in emotie en energie?
Zou je hier meer over willen weten of wil je die rust zelf eens ervaren bij mij?
Maak dan een afspraak voor een AANDACHTSESSIE

Van ademhaling --> meditatie --> mindset --> bewustwording --> Access Bars
Bewustwording of leven in bewustzijn betekent dat je je bewust wordt van het verschil tussen je gedachten en de realiteit. Het is het loslaten van je overtuiging dat je gedachten de enige waarheid zijn. Pas dan kun je de wereld zien zoals die is, jezelf zien zoals je echt bent, voorbij je gedachten. Je stelt je open voor wat het leven je brengt.
Een Access Bars sessie kan je daarbij helpen.
Afgelopen zomer heb ik mijn certificaat Access Bars Practitioner behaald. Sindsdien heb ik een aantal personen een Access Bars sessie gegeven. De ervaringen van cliënten zijn te lezen op mijn website. Het is zo mooi te zien, hoe ontspannen mensen worden tijdens en na een sessie.
89b6be66-a783-4af1-aa39-fe8cc18195b7jpg